“Over het algemeen gaan geld en kunst niet heel goed samen. Maar Poundwise gaf me de vrije hand om te schieten wat ik wilde in de stad. Ik mocht bepalen hoe we ‘Finance in Amsterdam’ mochten vormgeven. Geijkte beelden met prostitutie, drugs of een straatnaambordje van de PC Hooft, dat wilde ik niet. Ik wilde juist het gewone Amsterdam van Amsterdammers vastleggen. Niet die van de toeristen.”
Jesse Faber, Amsterdamse kunstenaar
Dromen in je rolkoffer
Miljoenen aan euro’s, verpakt in niets meer dan een rolkoffertje. Iedere dag opnieuw trekt een leger aan dromers met een hoofd vol ambities naar de Zuidas om het grote geld te verdienen. Amsterdam geeft je die kans. Maar pas op, de verleiding van dure spullen en een mooi huis kan je zomaar de kop kosten.
Geld. Daar zit muziek in.
Amsterdam, sinds jaar en dag een thuishaven voor creatievelingen en paradijsvogels. “Finance in Amsterdam” staat ook voor je geld verdienen op een manier die nét even anders is. Sommige Amsterdammers kiezen voor de illegale route, maar dikwijls vind je ze gewoon met een piano en gitaar op straat.
Werken voor je centen
Links, rechts, stoplicht, schuin oversteken en weer afstappen. De razende pizzakoeriers zijn voor veel Amsterdammers de ongeschreven helden voor avonden waarop de supermarkt net even te ver weg is. Als je het zo bekijkt verdienen de bezorgers eigenlijk niet helemaal wat ze waard zijn…
Sterren van de economie
De stad gromt, piept en kraakt onder het gewicht van de dagelijkse drukte, de grote en kleine transacties en de snelheid van het beroepsleven. In de hoge torens van De Nederlandsche Bank wordt het grote geld beheerd en in de tram wordt het stukje bij beetje weer uitgegeven aan webshops vol mooie aanbiedingen.
Rock around the block
Noot voor noot, cent voor cent verdient de saxofonist bij het Vondelpark zijn geld. Als achtergrondmuziek voor afspraakjes, wandelingen en romantische avonden is hij eigenlijk onmisbaar. Als “Finance in Amsterdam” een soundtrack nodig heeft, weten we deze ongekroonde held te vinden.
Meuk
Een stukje ongeschreven Amsterdamse geschiedenis: de boetiek waar je álles krijgen kunt. In straatjes, steegjes en aan grachten vechten kleine winkeltjes om een klandizie die bestaat uit overdonderde toeristen en provincialen op koopjesjacht. Is de beslissing al gemaakt, of kijk je toch eerst nog even bij de buurman?