Financiële gevolgen scheiding op een rij
Alimentatie
Is het inkomensverschil tussen jou en je (ex-)partner groot? Dan kan het bij scheiding na een huwelijk of geregistreerd partnerschap verplicht zijn om partner- en/of kinderalimentatie te betalen. Het is wettelijk vastgesteld om ook na de scheiding financieel bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud. De hoogte en duur van de alimentatie hangt voornamelijk af van het inkomen en de draagkracht van de betalende partner. Daarnaast wordt er gekeken hoeveel alimentatie de ontvangende partner nodig heeft. Dit maakt dat het bij iedere scheiding varieert hoeveel partner- en/of kinderalimentatie er wordt betaald.
Koopwoning
Wanneer jullie samen een koophuis hebben, is het bij scheiding belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Ook omdat je samen hoofdelijke aansprakelijkheid hebt over de hypotheek van het huis. Zo kan ervoor gekozen worden om het huis te verkopen, de hypotheekschuld af te lossen en het resterende geld te verdelen. Wil een van jullie na de scheiding in het huis blijven wonen? Dan wordt allereerst met een bank of verzekeraar gekeken in hoeverre dit haalbaar is. Diegene moet over voldoende inkomen beschikken om in het huis te blijven wonen. Gaat de bank of verzekeraar akkoord, dan zal de andere partner uitgekocht moeten worden. Hier komt echter nog veel meer bij kijken. Daarom is het altijd belangrijk om financieel goed geadviseerd te worden in deze situatie.
Pensioenregeling
Een scheiding heeft ook gevolgen voor het pensioen. Bij huwelijk of geregistreerd partnerschap heb je namelijk recht op de helft van het pensioen dat de ander tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Andersom geldt dit ook zo. Het is van belang om een scheiding binnen twee jaar door te geven aan de pensioenverzekeraar of het pensioenfonds, zodat het pensioen wordt verdeeld.
Belasting en toeslagen
Wanneer je getrouwd bent, zijn jij en je (ex-)partner fiscale partners. Mede doordat de vaste lasten eerst gezamenlijk werden geregeld en dit na de echtscheiding verandert, zorgt een scheiding voor fiscale gevolgen. Voorbeelden van deze gevolgen zijn fouten die gemaakt worden in de belastingaangifte of onwetendheid over extra toeslagen. Voorkom deze gevolgen door je goed te laten informeren waar je fiscaal wel en geen recht op hebt na je echtscheiding.
Financieel advies in echtscheidingsproces
Zoals je leest komt er ook op financieel gebied veel kijken bij een echtscheiding. Het is belangrijk om hierover goed geïnformeerd te zijn om financiële problemen te voorkomen. Je wilt immers je financiën goed op orde hebben. Bij Poundwise beschikken wij over een geregistreerd echtscheidingsadviseur met het RFEA-keurmerk die je deze rust en overzicht biedt. Een geregistreerd echtscheidingsadviseur geeft deskundig en onafhankelijk advies, waarbij jouw belang altijd voorop staat. Alles wordt gedurende het scheidingstraject door de adviseur verzorgd, inclusief het maken van een echtscheidingsconvenant.
Wij helpen graag je volledige financiële situatie te overzien. Zowel zakelijk als privé. Wij luisteren naar je situatie, wensen en dromen om een totaaladvies te geven. Wij helpen je het beste uit je financiën te halen, nu en in de toekomst. Wil jij financieel advies over je echtscheiding? Maak gerust een vrijblijvende afspraak bij ons. Wij denken met je mee.
Bij Poundwise hebben wij alle financiële disciplines onder één dak. Een one-stop-shop om je van het beste financiële totaaladvies te voorzien. Benieuwd naar onze dienstverlening? Hierover meer op deze pagina.
Vrijblijvend kennismaken?
Jan Jan Jansen
Fiscaal jurist/echtscheidingsadviseur